• 1 Consolidare şi restaurare monumente istorice – toate categoriile de importanţă
 • 2.2 Constructii civile , industriale , agricole si miniere de suprafata categoria de importanta C
 • 3.2 Drumuri, poduri, tunele, piste de aviaţie, transport pe cablu – de interes judetean
 • 6 Construcţii edilitare şi de gospodărie comunală

Responsabil Tehnic cu Executia

1.1 – Construcţii civile, industriale şi agricole
11.1 – Lucrări speciale de fundaţii

Atestat Manager de Proiect

Cine este dirigintele de santier?

Un diriginte de santier este cel care te va reprezenta pe santier, exact asa cum ii spune si numele. Prezenta sa este foarte importanta atat pe santier, cat si in afara acestuia pentru a iti reprezenta interesele sipentru a te ajuta sa termini lucrarea eficient si cat mai rapid.

Un diriginte de santier se ocupa sa iti prezinte interesele atat in fata celorlalti oameni ce sunt implicati in realizare constructiei,precum sunt: arhitectii, proiectantii, constructorii, insa te reprezinta si inafara ariei de lucru. Acest lucru inseamna ca un diriginte de santier te va reprezenta si in fara primariilor, dar si in fata Inspectoratului de Control in Constructii.

De asemenea, un diriginte de santier te reprezinta pe tine si interesele tale si in fata furnizorilor de materiale pentru ca tu sa poti achizitiona cele mai bune lucruri pentru ca investitia ta sa fie una inteligenta.

Ce cunostinte are dirigintele de santier?

Pe langa abilitatile sale de negociere, dirigintele de santier are cunostinte temeinice. Pentru a deveni un astfel de diriginte, se da un examen teoretic si trebuie sa ai experienta suficienta in domeniu.

De aceea, cunostintele unui diriginte de santier sunt in functie de teoria pe care acesta a invatat-o chiar din lucrarile anterioare, dar si din experienta acumulata in domeniul constructiilor!

De ce ai nevoie de un diriginte de santier?

Fie ca alegi sa reamenajezi un apartament cu doua, trei sau patru camere sau ca alegi sa renovezi un spatiu comercial sau un magazin, undiriginte de santier te ajuta sa ai un control cat mai eficient asupracheltuielilor.

Pentru ca in orice constructie si in orice lucrare derenovare se cheltuiesc bani, un diriginte de santier te ajuta, prin intermediul experientei sale si competentei in domeniu, sa iti reprezinte cat mai bine interesele si tu sa fii convins ca investitia ta se realizeaza conformplanurilor avute si conform proiectului pe care vrei vrei sa il realizezi.

De asemenea, este bine de retinut faptul ca Inspectoratul deStat in Constructii nu lucreaza cu un beneficiar care nu este reprezentat de un astfel de diriginte. De asemenea, amenzile pentru persoanele care nu apeleazala un diriginte specialist de santier autorizat care sa ii verifice lucrarilesunt intre 5000 si 10000 de lei, conform legii 10/1995, art 36.

DIRIGINTE DE SANTIER – 3 ROLURI ESENTIALE
In termeni general, un diriginte de santier, este un fel de manager in domeniul constructiilor. De obicei un diriginte de santier ajunge sa aiba o asemenea profesie dupa cativa ani de experienta in domeniu si dupa ce a obtinut calificarea si autorizarea necesara – in Romania pentru a deveni diriginte de santier, o persoana trebuie sa fie autorizata de catre Inspectoratul de Stat in Constructii. Deci, discutam in general despre oameni din domeniul constructiilor cu multi ani de experienta.

Un diriginte de santier poate fi privit ca un intermediar sau un liant dintre conducere (persoana juridica, investitor sau beneficiar) si muncitorii care executa lucrarea conform proiectului aprobat pentru constructia dorita.

Haideti sa ne uitam putin peste indatoririle pe care le are un diriginte de santier

 1. Supraveghetor
  Atributiile manageriale reprezinta parte din munca unui diriginte de santier. Acesta supravegheaza lucrarile de executie si se asigura ca totul decurge asa cum trebuie, in conformitatea cu cele stipulate in proiect si in caietul de sarcini. Un diriginte de santier trebuie sa verifice documentatiile necesare punerii in aplicare a proiectului, iar pentru acest lucru trebuie sa fie un bun observator. In acest sens, dirigintele va urmari actele de care aveti nevoie pentru a obtine autorizatia de construire si va verifica apoi proiectul si caietul de sarcini necesare pentru realizarea lucrarii. Daca exista orice fel de inadvertente, dirigintele de santier va sesiza acest lucru si va va ajuta pentru a face tot ce trebuie ca sa puteti obtine actele necesare demararii constructiei in cele mai bune conditii. Tot in atributia de supraveghere intra si urmarirea naturii tehnologiilor utilizate, cu scopul principal ca acestea sa corespunda unei calitati optime.
 2. Organizator
  Un bun diriginte de santier trebuie sa stie sa se organizeze foarte bine. In afara de faptul ca trebuie sa aiba cunostinte tehnice foarte bune in domeniul constructiilor, este esential sa fie bine organizat. El trebui sa fie specialist in urmarirea planurilor, in oferirea documentatiei corespunzatoare necesara obtinerii autorizarilor necesare. In plus, un diriginte de santier este responsabil cu coordonarea diferitelor elemente necesare pentru finalizarea proiectului in conditii optime de calitate.
 3. Administrator
  Ca orice functie de supraveghere, un diriginte de santier trebuie sa stie sa lucreze cu documente, sa le intocmeasca, sa “citeasca” planuri si sa introduca solutii imbunatatite acolo unde este cazul. El nu este un simplu critic si nu aplica legislatia tehnica pur si simplu, ci trebuie sa vina cu argumente dar si cu solutii pertinente. Una din atributiile sale esentiale este realizarea analizelor si pregatirea documentelor necesare autorizarii. In plus, un diriginte de santier trebuie sa stie sa citeasca foarte bine un plan de constructie pentru a putea adresa sesizari echipei de executie, acolo unde se impune acest lucru.

Acestea sunt trei roluri principale pe care trebuie sa le indeplineasca un diriginte de santier. Dar in afara de acestea, el trebuie sa fie de asemenea expert in domeniul constructiilor. Pana la urma activitatea sa se bazeaza de documente si planuri, pe cunostinte tehnice si experienta de bune practici dobandita de-a lungul timpului.

Scopul principal al unui diriginte de santier? Calitatea in constructii.
Pe orice santier de constructie este nevoie de o persoana vigilenta care sa supravegheze si sa ghideze acolo unde este necesar buna desfasurare a lucrarilor. Fara acest ochi vigilent lucrarile se pot finaliza cu intarziere, in mod necorespunzator, incomplet sau cu probleme serioase de siguranta iar toate acestea costa timp, stres si bani pentru beneficiarul persoana fizica sau firma
.

Supravegherea activa si constanta a lucrarilor de pe un santier face sa nu existe loc de neglijente in alegerea si utilizarea materialelor si tehnologiilor necesare pentru indeplinirea scopului principal.

Un diriginte de santier este un bun comunicator
In calitate de diriginte de santier, obiectivul nostru principal ramane acelasi. Vrem sa stabilim si sa mentinem un scop comun alaturi de dumneavoastra si chiar de echipa de executie a lucrarilor. Credem ca toti cei prezenti pe santier ar trebui sa lucreze pentru indeplinirea aceluiasi scop. Constructia se va finaliza in cele mai bune si in cel mai scurt timp doar atunci cand toti cei implicati in proiect stiu pentru ce lucreaza.

Orice echipa are nevoie de un lider. Orice plan are nevoie de un supraveghetor, o persoana care sa se concentreze pe indeplinirea scopului final. Ca diriginte de santier stim ca trebuie sa castigam increderea celor cu care lucram, iar cel mai rapid mod de a face acest lucru este de a ne dovedi calitatile de profesionisti. Facem acest lucru prin capacitatea de a pune in aplicare procese eficiente pentru toate fazele ce conduc catre indeplinirea obiectivului final al constructiei. De aceea, tratam cu maxima seriozitate fiecare situatie ce necesita luarea unei decizii. Suntem constanti inca de la inceput pentru ca ne dorim ca lucrurile sa fie clare si corecte de fiecare data.

Credem ca o comunicare excelenta este esentiala pentru un bun diriginte de santier. Uneori putem avea cel mai bun proiect posibil dar daca nu putem sa-l comunicam celorlalti lucrul acesta nu ajuta deloc iar finalul nu va fi asa cum am proiectat initial. Dar la https://www.diriginte-de-santier-moldova.ro/ ne propunem de fiecare data sa dam tot ce e mai bun din noi, sa fim atenti la detalii si sa comunicam orice este necesar pentru ca lucrarile sa nu avanseze deloc in directia gresita.

Ca diriginte de santier ne gasim deseori in pozitia de a fi lianti intre diverse parti implicate in procesul de constructie a unei locuinte (Inspectoratul de Stat in Constructii, echipa de executie, echipa de proiectie, alte autoritati de avizare si reglementare, beneficiarii sau dezvoltatorii de constructii) si de aceea consideram ca este esential sa stim sa comunicam eficient atunci cand este nevoie (de exemplu atunci cand trebuie sa facem anumite sesizari privind implementarea unor solutii neconforme in derularea lucrarilor). Acest aspect este util in primul rand pentru clientii nostri pentru ca in constructii orice pas gresit inseamna de obicei o cheltuiala in plus pentru remediere. Din respect pentru clientii nostri ne propunem de fiecare data sa acordam maxim de atentie oricaror detalii.